Brand Bútor, házikó ágyak egyedi méretben is.

Tervezze meg gyermeke álmai házikó ágyát, és mi elkészítjük. Gyermekbútort szeretne válasszon minket, egyedi elképzeléseit megvalósítjuk.

Kapcsolat

Üzemeltető:
Varga Viktória 

Kőrisfa-Bama Kft

Cégjegyzékszám: 13-09-196846 

Adószám: 26599029-2-13

Telefon:
+36 30/370-68-57

 

E-mail:

info.brandbutor@gmail.com

 

Nyitvatartás:
Hétfő-Vasárnap
8.00 - 17.00
(Előre egyeztetett időpontban)

 

Hasznos oldalak:

kert.lap.hu
virag.lap.hu
viragtarto.lap.hu

Megosztás

Hunyor - Helleborus

2015.12.28.

Helleborus - hunyor

A hunyorok a boglárkafélék családjába tartoznak. Némelyik fajtájuk már a tél közepén virágzik. A hóban nyújtózkodó virágok nagyszerű látványt mutatnak, hisz nem csak fehér, hanem rózsaszín, sötétvörös, kék, és zöldes árnyalatban is nyílnak. Kora tavasszal, sőt már a tél végén virágzó évelő növény. Fajtától függően 15-50 cm magas.

 

Helleborus - hunyor

A hunyorok a boglárkafélék családjába tartoznak. Némelyik fajtájuk már a tél közepén virágzik. A hóban nyújtózkodó virágok  nagyszerű látványt mutatnak, hisz nem csak fehér, hanem rózsaszín, sötétvörös, kék, és zöldes árnyalatban is nyílnak. Kora tavasszal, sőt már a tél végén virágzó évelő növény. Fajtától függően 15-50 cm magas.

A humuszban gazdag, üde talajt kedveli. Kifejezetten mészigényes növény, vagyis a mi kertjeinkben szinte mindenhol termeszthető. Különleges növények, különleges igények nélkül.

Talaját terítsük komposzttal, kéregtörmelékkel, mert szereti, ha nyirkos - de nem mocsaras. A hunyorok a cserjék félárnyékában fejlődnek legjobban. Nem szereti, ha háborgatjuk őket. Virágzási ideje fajtától függően változik, általában decembertől májusig tart. A hunyorok a félárnyékos sziklakertekbe, facsoportok alá kerüljenek a kertünkben. Száraz időszakban öntözni is szükséges, bár árnyékban elég szárazságtűrők. Virágzása tartós, mert a sziromszerű virágtakaró levelek sokáig nem hullanak le.

Gondozása: A régi leveleket vágjuk le januárban februárban, így jobban érvényesülnek a virágok is. A levelek visszavágásával megelőzhetjük a hunyor levélfoltosságot, mely a növényre végzetes. Ősszel bőségesen takarjuk a tövét komposzttal, míg tavasszal sekélyen dolgozzunk a földjébe általános műtrágyát.

Levélbetegség megelőzése:

- ne a leveleket öntözzük

- beültetéskor legyen szabad légáramlás,

- távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, hogy azok ne tudják tovább terjeszteni a  gombás betegséget. Az eltávolított leveleket, ha fertőzöttek, égessük el, ne komposztáljuk. Gombaölő szerek nyújthatnak némi védelmet.

Vírusos betegsége:

Újonnan felfedezett vírus, melytől a növények szirmai és levelei deformálódnak, fekete csíkozottság jelenik meg rajtuk.

Biológia védekezés: minden fertőzött részt le kell vágni és elégetni. Mivel a vírus vetőmagon keresztül is terjed, csak ellenőrzött helyről szerezzünk magvakat.

Kémiai védekezés: nincs.

A betegséget a levéltetvek is terjesztik, ezért kiemelten fontos az ellenük való védekezés.

Gyökérrothadás:

A hunyorok hajlamosak a gyökérrothadásra, amely szintén gombás betegség. A tömött, nedves, mocsaras talajban könnyen megfertőződik a növény. Mivel a gomba évekig a talajban marad, ha ilyet észleltünk, arra a területre ne ültessünk hunyort, javítsuk a vízelvezetést, a talaj szerkezetét.

Csigarágás:

Előfordul, hogy a csigák megrágják a régi vagy új leveleket.

A hunyor szaporítása:

Tőosztással, bár az átültetést rosszul viseli. Ha a tőosztást választjuk, akkor augusztus a legmegfelelőbb időpont a hunyor tőosztására.

Magvetéssel: Magja hamar elveszti a csírázóképességét, és szüksége van a téli hideg hatásra is. Az anyanövény körül elszóródott magokból kikelő magoncokat kora tavasszal szedjük ki, és ültessük végső helyére. A hunyor magjainak a csírázáshoz szükségük van egy meleg, majd egy hideg periódusra, hogy a csírázást gátló anyagok lebomoljanak. Ha a magokat összegyűjtjük, - vékony tüllhálót kötünk az elvirágzott virágfejekre, így az elszóródást megakadályozzuk -  tegyük a magokat földdel töltött cserepekre. A kert egy árnyékos, védett helyén hagyjuk. Tavasszal a kikelt magoncokat ültessük iskolába, vagy akár végleges helyükre.

Tippek 

  • Virágzó növényt vásároljunk, hogy lássuk, ténylegesen olyan színű-e, mint elképzeltük. A bimbózó hunyor színe teljes kinyílásig árnyalataiban változhat
  • Próbáljuk olyan helyre ültetni, ahol magasabb fekvésben van, így a bókoló virágokra jobb rálátásunk lesz, pl. egy sziklakert magasabb részére.
  • A tél elején is eltávolíthatjuk a régi lombot, így láthatjuk az új virágokat.
  • Gyűjtsük össze a vetőmagját és ültessük el frissen. Így érdekes hibrideket állíthatunk elő.
  • Tavasszal bőségesen adagoljunk szerves komposztot a tövéhez
  • Nagyon jó, tartós vágott virágnak is
  • Napos helyre is ültethetjük, ha a gyökere kellő nedvességet kap
  • ha aszályos a nyár, feltétlen öntözzük rendszeresen, hogy a virágzáshoz ki tudja nevelni a rügyeket. Ellenkező esetben kevés virágot nevel ki.
  • A hunyor magoncok jól nevelhetőek cserépben is, akár 2-3 évig is maradhatnak, hogy aztán végleges helyükre kerüljenek a kertben. Cserépben neveléskor télire süllyesszük le a cserepet a földbe, így jobban védve vannak.

Fajok:

Fekete hunyor Helleborus niger: fehér virágú, 30 cm, magas, decembertől virágzik A Helleborus Praecox már novembertől virágozhat.
Kisvirágú hunyor Helleborus dumetorum ssp. atrorubens: Sötét bíborvörös, januártól márciusig virágzik.
Büdös hunyor Helleborus foetidus: világoszöld, március - áprilisban virágzik.
Keleti hunyor Helleborus orientalis: koratavasztól tavasz végéig nyíló virágai a krémfehértől a zöldesbíborig többféle színváltozatban kaphatók.
Pirosló hunyor Helleborus purpurascens: humuszban gazdag, de nem savanyú talajba való; ez a legsötétebb virágú Helleborus faj, a szirmok belseje zöldes-bíbor, külsejük kékes-bíbor, virágzása március-április környékére tehető.

A hunyor minden része mérgező.

vissza