Brand Bútor, házikó ágyak egyedi méretben is.

Tervezze meg gyermeke álmai házikó ágyát, és mi elkészítjük. Gyermekbútort szeretne válasszon minket, egyedi elképzeléseit megvalósítjuk.

Kapcsolat

Üzemeltető:
Varga Viktória 

Kőrisfa-Bama Kft

Cégjegyzékszám: 13-09-196846 

Adószám: 26599029-2-13

Telefon:
+36 30/370-68-57

 

E-mail:

info.brandbutor@gmail.com

 

Nyitvatartás:
Hétfő-Vasárnap
8.00 - 17.00
(Előre egyeztetett időpontban)

 

Hasznos oldalak:

kert.lap.hu
virag.lap.hu
viragtarto.lap.hu

Megosztás

Február havi tennivalók 2

2016.01.04.

Tavaszi mák - őszi mák

Mákos tészta, mákos bejgli, mákos kalács. Mindenki ismeri. Mégis kevés kertben termesztik meg a karácsonyi bejglibe való mennyiséget.

Tavaszi mák - őszi mák

Mákos tészta, mákos bejgli, mákos kalács. Mindenki ismeri. Mégis kevés kertben termesztik meg a karácsonyi bejglibe való mennyiséget. Ha azonban mégis magunk szeretnénk megtermelni, néhány szempontot figyelembe kell vennünk.

A növény fajtától és a környezeti tényezőktől függően 80-150 cm magasra is megnő. Kezdetben nagy kékesderes leveleket nevel, majd az elágazó szárral együtt jelennek meg a szárlevelek is. Virágai elérhetik a 10 cm-es átmérőt is, de alakjuk és színük fajtától függően változó. A fehértől a sötétliláig többféle színárnyalata lehet. Toktermésének alakja is változó. Magja apró, kék, szürke vagy fehér színű. Júniusban virágzik.

A mák a talajra igényes. Ennek ellenére, a legkülönbözőbb talajokon termeszthetjük. A legjobb hozamot a meleg fekvésű helyeken, jó vízgazdálkodású, középkötött talajokon adja. Ugyanarra a helyre 3 éven belül ne ültessük, mert nagyon rossz az "öntűrő" képessége, a betegséges és kártevők is fokozott mértékben jelentkeznek.

Ősszel a területet mélyen ássuk fel és gereblyézzük is el, mert tavasszal az apró mag elvetéséhez szükséges aprómorzsás talajt így tudjuk a legkisebb vízveszteséggel előkészíteni. Februárban, amikor a talajra már rá lehet menni, vethetjük is. A sűrű vetés elkerülésére a vetőmagot valamilyen töltőanyaggal - például sárgarépa maggal - keverve vessük, sekélyen, és egymástól legalább 30-40 cm sortávolságra. Ne feledjük, megnőnek legalább 1 méteres magasságra, így szükséges a sorok közti távolság. A magvak már 1oC felett csíráznak, ezért a vetés után 2 héttel már megjelennek a csíranövények. Három-négyleveles korban 10-15 cm tőtávolságra ki kell egyelnünk. Következő egyeléskor alakítsuk ki a 20-25 cm-es tőtávolságot.

Átültetni a kis mákpalántákat csak nagy földlabdával együtt kiemelve érdemes, mert hosszabb a gyökérzete, mint a levele.

Az egyelés után kapáljuk meg. Hosszú karógyökeret fejleszt, 50-90 cm mélyen is lehatol a talajba, így locsolni nem szükséges. Épp a hosszú karógyökerek miatt nem is nagyon lehet átültetni. Vetéskor ezért fontos, hogy ritkásan vessük.

A mákot júliusban aratjuk, mikor a tokok fala már merev, sárgásszürkére színeződött, és bennük a magvak rázáskor zörögnek. A tokot levágjuk, összegyűjtjük, majd felhasítjuk és kiszórjuk belőle a szemeket. Átlagos hozam 60-80 dkg/10 m2.

Kártevői: máktokbarkó, máklégy, mák levéltetű. A korai vetéssel megelőzhetjük kártételüket.

Az őszi mákot szeptember 10. és október 10. között esedékes vetnünk. Talaj előkészítése megegyezik a tavaszi mákéval. Az őszi vetés nagy előnye, hogy nem károsítja a máktokbarkó. Ha jól előkészített talajba most elvetjük a mákot, akkor az még ősszel kikel, megerősödik, áttelel és tavasszal igen gyors növekedésnek indul. Mire a kártevők felébrednek téli álmukból, az őszi mák már el is virágzott, tehát nem tudnak kárt tenni benne.

vissza