Brand Bútor, házikó ágyak egyedi méretben is.

Tervezze meg gyermeke álmai házikó ágyát, és mi elkészítjük. Gyermekbútort szeretne válasszon minket, egyedi elképzeléseit megvalósítjuk.

Kapcsolat

Üzemeltető:
Varga Viktória 

Kőrisfa-Bama Kft

Cégjegyzékszám: 13-09-196846 

Adószám: 26599029-2-13

Telefon:
+36 30/370-68-57

 

E-mail:

info.brandbutor@gmail.com

 

Nyitvatartás:
Hétfő-Vasárnap
8.00 - 17.00
(Előre egyeztetett időpontban)

 

Hasznos oldalak:

kert.lap.hu
virag.lap.hu
viragtarto.lap.hu

Megosztás

A palántázás

2015.12.28.

Bár a kertben a földet még hó borítja, és a metszést is épp, hogy el tudtuk kezdeni, azért ha lassan is, de jön a tavasz.

A palántázás

Bár a kertben a földet még hó borítja, és a metszést is épp, hogy el tudtuk kezdeni, azért 

  ha lassan is, de jön a tavasz. Készüljünk fel, és kezdjük el a palántázást. Hisz hamarosan itt az idő, amikor a saját magról nevelt zöldségeinket és virágainkat ültethetjük ki az ágyásokba.

Aki még nem termesztett növényeket magról eddig, az is jó ha tudja, hogy ez egy elég egyszerű és nagyon kifizetődő projekt. Vannak szabályok, melyeket be kell tartani,amikre érdemes odafigyelni, és a siker nem marad el.

Az első lépések - kiválasztás

Gyógy és fűszernövények: Ha valaki a gyógy- és fűszernövény állományát szeretné bővíteni, javaslom az egynyáriak közül a bazsalikomot, zamatos turbolyát, koriandert, metélőhagymát, metélő petrezselymet és borsikafüvet.  Az évelők közül a zsálya, rozmaring, kakukkfű, levendula stb.

A virágoskertbe való növények közül is sokat lehet, és érdemes lakásban előnevelni. A táblázatban a vetés és kipalántázás ideje megtalálható) Vetésnaptár virágok.

A konyhakerti növény között úgyszintén van több növényfajta is,  melyet érdemes előnevelnünk. Ezek közül a klasszikus a paradicsom, a paprika, káposztafélék, de előnevelhetjük a salátát, snidlinget, uborkát is. A kísérletező kedvűek megpróbálhatják a kapor, a cékla, a csemegekukorica, de akár a zöldborsó és bab előnevelését is. Ezeknél a növényeknél arra kell ügyelni, hogy  termetüknél fogva, illetve a gyökérkár elkerülése miatt érdemes némelyiket egyesével elültetni cserepekbe, ültető edényekbe, poharakba, de a zöldborsó esetében a rossz esőcsatorna is felhasználható, ha van egy fűtetlen fóliasátrunk. A sárgarépa konténeres nevelése is csak a nagy kerttel rendelkezőket mosolyogtatja meg, de akinek arasznyi a területe, vagy csak egy erkélye van, miért ne nevelhetné jókora cserépben az erkélyen a sárgarépát?

Vetés szabadban és zárt térben

Az aktuális tennivalók alapján, ha az időjárás is engedte volna, már a szabad földbe vetés is megkezdődhetett volna, de az időjárás sajnos közbejött. Ha enyhül az idő, és a napi hőmérséklet fagypont fölé megy, megkezdődhet a hidegtűrő magok vetése. Addig azonban kénytelenek vagyunk várni.

Vetés a szobában

Az ültető edényeket, cserepeket, poharakat - ha nem teljesen újak - 10%-os hypo-oldatban mossuk el. Kerüljük el a fertőzésveszélyt. Ha szükséges, az edények alját lukasszuk ki. A földkeveréket vagy készen vesszük, vagy mi magunk állítjuk elő. Ha apró magokat is fogunk ültetni, érdemes a kisállat kereskedésben pár zacskó folyami homokot is vennünk. A homokkal lazítjuk a földet, illetve az apró magvakat takarhatjuk vele. Töltsük meg a cserepeket a földdel, állítsuk bele egy vízzel teli műanyag tálba, és hagyjuk, hogy felszívja a nedvességet. Vegyük ki a cserepeket, a fölösleges nedvességet hagyjuk kifolyni, és cserép és magmérettől függően, egyesével vagy két három szemenként ültessük el a magokat.

Szükséges tudnunk, hogy a mag fényre csírázik, vagy takarhatjuk-e? Ha ebben bizonytalanok vagyunk, és sehol nem találunk erre nézve információt, akkor egy köztes megoldást válasszunk, amekkora a mag, olyan vastagságban szórjunk rá tisztára mosott folyami homokot. Ne feledjük, ha sorba vetjük a magokat, a későbbi munkánkat könnyítjük meg. Amikor szét kell ültetni őket, egy kiskanállal sokkal könnyebben ki tudjuk őket emelni, mintha csak egy csomóba szórjuk el. Nem utolsósorban a légmozgást is könnyebben tudjuk biztosítani a magoncoknak.

Ne feledjük, a szabadföldi magvetésnél valamivel mélyebbre kell ültetni, mint a zárt térben történő vetésnél, vagyis a cserepekben lévő magokra nem kell akkora földréteget helyeznünk.

Helyezzük az ültetőedényeket meleg helyre, és takarjuk be egy műanyag zacskóval, hogy a pára, a nedvesség megmaradjon.

Türelem, türelem

A legnehezebb rész következik, amikor csak várakozunk. A legtöbb mag meleg, sötét helyen csírázik. Az első sziklevelek megjelenésének ideje nagyon változatos. A saláta hamarabb fog kibújni, mint a paprika, mert a saláta két nap alatt kicsírázik, míg a paprika magnak szüksége lehet egy-két hétre is. Miután a magok kicsíráztak, fényre van szükségük. A legtöbb fényt biztosítsuk.

A fényszegény időszakban jó hasznát vehetjük a háztartási alufóliának. A cserép az ablak előtt csak egy oldalról kapja a fényt. Viszont, ha alufóliát teszünk mögé, mint egy tükör, az ablakól távolabb lévő palánták is fényhez juthatnak a tükröződésnek köszönhetően. Természetesen, megvilágíthatjuk őket speciális lámpákkal is, de ennek többletköltsége is van. Az alufólia viszont a legtöbb háztartásban megtalálható.

kapor retek körömvirág
Kapor retek körömvirág

 Rendszeresen permetezzük a magoncokat. Hetente egyszer érdemes fokhagyma főzettel, vagy kamillás főzettel permetezni őket, hogy az esetleges gombás megbetegedéseket elkerüljük. A nedves hideg kedvez a palántadőlésnek.

Ha a palánták második levélpárt hozzák, érdemes higított formában valamilyen tápoldatot adnunk nekik, és elkezdhetjük a szétültetésüket. Ügyeljünk, hogy a magoncok kiemelésekor a gyökérzetet ne fogjuk meg. A pikírozás sokaknál "nem szeretem" feladat, ami teljességgel érthető is. A magoncok nagyon aprócskák még, alig lehet őket megfogni, nagy az esélye, hogy megsérülnek. A legegyszerűbb módja, ha kiskanállal emeljük ki őket, és a kanálnyi földlabdával együtt ültetjük őket a nagyobb, saját cserepükbe. A sorban vetés előnyei ekkor érezhetők igazán, a szórt vetéssel szemben.

Kiültetés szabad földbe

Csak a szoktatás után. Ahogy melegszik az idő, a palántákat egyre hosszabb ideig hagyjuk kint a teraszon, erkélyen, ablakpárkányban. Növényfajtától függ, hogy melyiket mikor ültessük ki, erre oda kell figyelni. Legyen kéznél takarófólia, fátyolfólia, újságpapír, üvegbúra stb., hogy egy váratlan éjszakai fagy ne tegye tönkre az eddigi munkánkat.

vissza